رد کردن لینک ها

مهمترین معایب سامانه آموزش آنلاین چیست؟

تغییر کردن یا ایجاد تغییر در هر فرایندی، عموما، برای افراد با مقاومت همراه بوده است. و یکی از تغییراتی که اخیرا، بخاطر شیوع کرونا و وجود تکنولوژی های به روز، ایجاد شده است، برگزاری کلاسهای غیر حضوری است که تا قبل از کرونا غالبا به صورت حضوری تشکیل می شدند. ولی اخیرا سامانه آموزش آنلاین جای سیستم آموزشی سنتی را گرفته است و فیدبک های خوبی را نیز از طرف مدرس ها و دانش آموزان دریافت کرده است. در ادامه به بررسی بیشتر “آموزش آنلاین” خواهیم پرداخت.

همانطور که می دانید آموزش به روش سنتی در کلاس های حضوری رخ می دهد. بدین صورت که دانش آموزان و مدرس در یک کلاس حضور دارند و به صورت حضوری یا فیزیکی با هم تعامل دارند. ولی در آموزش آنلاین یا سامانه آموزش آنلاین، کلاس ها غیر حضوری برگزار می شوند و دانش اموزان و مدرس حضور فیزیکی در کلاس ندارند. در این روش، همه چیز اعم از آموزش، پرسش و پاسخ یا آزمون بصورت غیر حضوری اتفاق می افتند. اما چگونه می توان بدون حضور در کلاس از آموزش مدرس برخوردار شد یا آزمون داد؟ با در دست داشتن و فراهم کردن موارد زیر می توان بصورت غیرحضوری یا از راه دور در کلاس حضور پیدا کرد. این موارد عبارتند از: یک کامپیوتر یا لپ تاپ و یا تبلت، یک میکروفن جهت تعامل با معلم و هدفون در صورت نیاز، یک وب کم در صورت استفاده از کامپیوتر و در نهایت توانایی فراهم کردن و اتصال به اینترنت پرسرعت.

سامانه آموزش آنلاین
سامانه آموزش آنلاین

بنابراین بطور مختصر میتوان گفت که کارکرد سامانه آموزش آنلاین بدین صورت است که تمامی دانش آموزان و مدرس در منزل خود حضور دارند و از طریق اینترنت و کامپیوتر وارد پلتفرم کلاس مجازی خود شده و به کمک چت کردن یا ویس فرستادن با همکلاسی ها یا مدرس خود ارتباط برقرار می کنند و سوالات خود را می پرسند. و آزمون نیز از همین طریق، پلتفرم کلاس مجازی و بصورت آنلاین، گرفته می شود و نیازی به حضور فیزیکی دانش آموزان و مدرس نیست و همگی سر ساعت و روز مشخصی در صفحه ی مجازی که بعنوان کلاس درس شناخته می شود بصورت مجازی حضور پیدا خواهند کرد.

آموزش آنلاین همزمان و غیر همزمان

قابل ذکر است که آموزش آنلاین را به دو دسته همزمان و غیرهمزمان تقسیم کرده اند. آموزش آنلاین همزمان یعنی حضور همزمان دانش آموزان و مدرس بصورت غیر فیزیکی در پلتفرم مجازی در تاریخ و ساعت مشخص. آموزش آنلاین غیرهمزمان همچون آموزش آنلاین همزمان است با این تفاوت که دانش آموزان به فایل ضبط شده ی معلم خود دسترسی دارند و در بازه ی زمانی متفاوتی میتوانند آن را ببینند. مثلا درس دینی 2 توسط دبیر ضبط شده و در سایت قرار گرفته است و به دانش آموزان مهلت یک هفته ای داده شده است تا فایل را دیده و تکلیفات خواسته شده را به انجام برسانند.

چگونه از کیفیت کلاسها مطمئن شویم؟

بسیاری از افراد نگران این نوع شیوه ی آموزشی بوده و درصدد هستند تا از کیفیت کلاسها اطمینان حاصل کنند. دو عامل تعیین کننده هستند که عبارتند از خوب بودن مدرس و کیفیت نرم افزار و امکانات یا بعبارتی پلتفرم کلاس. پس با رعایت نکات ذکر شده، که همان انتخاب آگاهانه یک مدرس خوب و توانمند که ارزش وقت گذاشتن و هزینه کردن را داشته باشد و همچنین انتخاب یک پلتفرم مجازی کاربردی که امکان چت کردن و ویس فرستادن و دیدن تصاویر ر اداشته باشد و دانش آموزان بتوانند با آن راحت ارتباط برقرار کنند، از کیفیت کلاسها مطمئن باشید.

سامانه آموزش آنلاین
سامانه آموزش آنلاین

چه عواملی در کیفیت کلاسها در سامانه آموزش آنلاین تاثیری ندارند؟

عوامل بسیاری وجود دارند که کیفیت کلاس را تحت تاثیر قرار می دهند و در مقابل عواملی نیز وجود دارند که باعث افت کیفیت کلاس نمی شوند. ما دو عامل زیر را که، برخلاف باور عموم، نشانه کیفیت بالای سامانه آموزش آنلاین هستند را انتخاب کرده ایم تا نشان دهیم که همیشه اسم و رسم با کیفیت بالا همراه نیست. این دو عامل عبارتند از:

  1. هزینه کلاس- اینکه شما برای کلاسی بسیار هزینه کنید الزاما و قطعا نشان دهنده برجسته بودن آن کلاس نیست.
  2. اسم سازمان یا موسسه- اگر کلاس خود را صرفا بخاطر اسم موسسه ای انتخاب کرده اید به معنی خوب بودن تضمینی مدرس شما و سطح بالای کیفیت دوره آموزشی نیست.

معایب سامانه آموزش آنلاین

هر نوع آموزشی، اعم از مجازی یا حضوری مزایا و معایب خود را داراست که در ادامه به بررسی نواقص آموزش آنلاین می‌پردازیم:

  1. در کلاسهای آنلاین، دانش آموز در فضای خانه قرار دارد و همین باعث بوجود امدن عوامل پرتی حواس است. مثلا دانش اموز همزمان با گوش دادن به معلم خود، مشغول چک کردن گوشی و اکانتهای خود می شود و غیره.
  2. ممکن است دانشجویان فکر کنند زمان زیادی دارند. و بخود بگویند که بعدا فایل کلاس را تماشا می کنند، چیزی که ممکن است بخاطر عوامل مختلف رخ ندهد و در نتیجه انها از کلاس و درس خود عقب بمانند.
  3. دانش اموزان انجام تکالیفشان را پشت گوش می اندازند و شروع به بهانه تراشی های مختلفی همچون نداشتن اینترنت پرسرعت، خراب بودن لپ تاپ و .. می کنند.
سامانه آموزش آنلاین
سامانه آموزش آنلاین

مزایای سامانه آموزش آنلاین

از جمله مزایا و فواید شرکت در کلاسهای آنلاین عبارتند از:

  1. محدودیت زمانی و جغرافیایی ندارید چرا که با داشتن اینترنت پرسرعت و یک کامپیوتر، قادر خواهید بود تا در هر کلاسی در هر جای کشور یا جهان شرکت کنید.
  2. صرفه جویی در هزینه و زمانی که صرف رفت و آمد می کنید. بعنوان مثال نیازی به حضور در شهر دیگری جز شهر بومی خودتان برای شرکت در کلاس نیست و در نتیجه هزینه ای که پرداخت و زمانی که صرف می‌کنید بسیار مقرون به صرفه تر خواهد بود و همچنین از دلتنگی های غربت و .. نیز دیگر خبری نیست.

چه نوع کلاسی در سامانه آموزشی آنلاین موفق تر عمل می کند؟

کلاسهایی که دانش اموزان آن تعهد و علاقه به یادگیری دارند و با مفاهیم مربوط به اینترنت و پلتفرم های مجازی آشنا هستند.

همچنین میزان دانش مدرس وتعهد وی به آموزش و پیگیری مسائل آموزشی دانش آموزان نیز نقش تعیین کننده ای دارد.

پس اگر دانش اموز بی انگیزه باشد، معلم بی هدف و هر دو بی برنامه، با ضعیف ترین کلاس های آنلاین مواجه خواهیم شد. که البته این موضوع به نوعی در کلاس‌ها و دوره‌های آموزش حضوری نیز فاکتور اولیه و بسیار مهمی در بحث آموزش محسوب می‌شود.

سامانه آموزش آنلاین
سامانه آموزش آنلاین

سخن پایانی

سامانه آموزش آنلاین نیاز به حضور فیزیکی را پشت سر گذاشته است. این سامانه بسیاری از محدودیت ها را از بین برده است تا شرایطی ایده ال تر برای دانش آموزان و مدرسان ایجاد کند. در واقع می‌توان گفت به نظر می‌رسد دوره‌ها و کلاس‌های آموزش آنلاین و غیرحضوری به عنوان نقطه عطفی برای تحولات آموزشی در سطح کلان خواهد بود و در آینده شاهد توحولات جدی تری در این زمینه خواهیم بود.

به گفتگو بپیوندید