رد کردن لینک ها

بهترین پلتفرم آموزش مجازی چیست؟

بهترین پلتفرم آموزش مجازی چیست؟

آشنایی با پلتفرم های آموزش مجازی

در این مقاله قصد داریم در خصوص پلتفرم آموزش مجازی اطلاعاتی را در خدمتتان قرار دهیم. در خصوص پلتفرم آموزش مجازی گفتنی است که یک مدرس باید خود را برای آینده آماده کند و همگام با پیشرفت جامعه و تکنولوژی پیش برود و به عبارتی متد آموزشی خود را به روز کند. در واقع با توجه به نیازمندی های آموزشی روز دنیا و تغییراتی که در زمینه ی آموزش اتفاق می افتد، مدرسان نیاز دارند برای بهبود سطح آموزش و تدریس همگام با رشد تکنولوژی و متدهای تدریس خود را آماده و ظرفیت های مورد نیاز متناسب با نیازمندی های جدید را در خود ایجاد کنند.

 همانطور که می دانید به دلیل شیوع و گسترش کرونا دیگر خبری از آموزش سنتی نیست و کمتر کلاسی به صورت فیزیکی برگزار می شود و کلاس ها به صورت غیر حضوری و در فضای مجازی و بر روی پلتفرم آموزش مجازی برگزار می شود. این موضوع موجب شده است تکنیک های آموزشی دچار تغییراتی جدی، چه در مورد مدل های آموزش و چه در زمینه ی فضا و ابزار.

آموزشگاه ها، مدیران، مدرسان، خانواده ها و دانش آموزان به صورت جدی درگیر متد جدید آموزش و دغدغه های مربوط به آموزش آنلاین بر روی پلتفرم آموزش مجازی هستند. به عنوان یک مدرس یا یک دانش آموز اولین نیاز در زمینه ی آموزش مجازی یادگیری استفاده از ابزارهای آموزش آنلاین یا مجازی است. پس یکی از مهارت هایی که یک مدرس باید بیاموزد، آشنایی با انواع پلتفرم های آموزش مجازی و نحوه ی کار با یک پلتفرم آموزش مجازی می باشد.

پلتفرم آموزش مجازی
پلتفرم آموزش مجازی

پلتفرم

پلتفرم در لغت به معنای محلی است که به واسطه ی قرار گرفتن در آن، این امکان به فرد داده می شود که نسبت به دیگران بهتر دیده شوید. بنابراین پلتفرم ها امکان بهتر دیده شدن را به کسانی که تصمیم دارند دیگران آنها را بهتر ببینند، می دهند.

در فضای کسب و کار، پلتفرم ها را ابزارهایی واسط بین عرضه کنندگان و مصرف کنندگان در نظر میگیرند که به واسطه استفاده از آنها، تولیدکنندگان، بازرگانان، فعالان اقتصادی و همه کسانی که به دنبال عرضه تولیدات و یا خدماتشان به مشتریان، مصرف کنندگان یا خریداران خدماتشان هستند، میتوانند با استفاده از آنها خود را هر چه بهتر و بیشتر در معرض دید قرار دهند.

امروزه پلتفرم های آنلاین، برای حوزه های مختلف و انواع فعالیت ها ایجاد شده اند و این امکان را به صورت گسترده برای ارائه دهندگان خدمات و تولید کننده ها ایجاد کرده اند که به صورت حرفه ای و در گستره بالایی، محصولات و خدمات خود را در معرض مصرف کنند گان قرار دهند. از پلتفرم های مارکت پلیس برای فروشگاه های آنلاین و خرده فروش های مجازی گرفته تا سرویس های جامع آموزش و مدیریت یادگیری.

در ادامه تلاش خواهیم کرد تا در حد امکان شما را با انواع پلتفرم آموزش مجازی آشنا سازیم. همینطور تصمیم داریم علاوه بر معرفی انواع پلتفرم های آموزش مجازی و ویژگی های هر کدام، به دو مورد از بهترین پلتفرم های آموزش مجازی، شباهت ها و تفاوت های آنها اشاره کنیم. امیدواریم این مطلب در ابتدا موجب آشنایی هرچه بهتر شما با پلتفرم آموزش مجازی شده و در نهایت به شما در انتخاب نوع پلتفرم آموزش مجازی مورد نیازتان یاری رساند.

انواع پلتفرم آموزش مجازی

  • پلتفرم آموزش با استفاده از وب یا تحت وب. برای استفاده از این پلتفرم نیازی به نصب هیچ اپلیکیشنی ندارید زیرا از طریق صفحات وب و یا کلیک روی لینکی که قبلا ایجاد کرده اید، می توانید به کلاس مجازی خود دسترسی پیدا کنید.
  • پپلتفرم آموزش مجازی با نصب اپلیکیشن. همانطور که از اسمش پیداست، برای استفاده از این پلتفرم آموزش مجازی باید اپلیکیشنی را روی گوشی خود نصب کنید تا قادر به حضور در کلاس مجازی شوید. خوبی این پلتفرم آموزش مجازی ، در دسترس بودن آن است ولی ممکن است حافظه ی زیادی را از گوشی شما اشغال کند و یا ورژن آن با گوشی شما هم خوانی نداشته باشد.
  • پلتفرم آموزش مجازی به کمک ویدئوهای آموزشی. این نوع آموزش که بصورت بصری است، معمولا همگانی است مثل پخش یک ویدئو از تلویزیون. شاید ایرادی که میتوان به این پلتفرم آموزش مجازی گرفت سختی امکان بارگیری فایل های آموزشی مربوطه باشد.

از چه پلتفرمی برای برگزاری کلاس مجازی استفاده کنیم؟

پلتفرم های برگزاری کلاس مجازی به دو دسته ی ایرانی و خارجی تقسیم می شوند. یعنی برای برگزاری کلاس مجازی خود می توانید هم از سایت های ایرانی، همچون پلتفرم آموزشی آسمان، تخته سفید، فرا درس یا سامانه شاد و ..، یا سایت های خارجی مثل گوگل کلسروم، ادوبی کانکت، بیگبلوباتن، لرن وردز و … بهره مند شوید. در ادامه به بررسی تعدادی از این پلتفرم ها می پردازیم و در نهایت دو عدد از بهترین ها و محبوب ترینشان را معرفی می کنیم.

پلتفرم های آموزشی خارجی:

پلتفرم آموزش مجازی EdPuzzle : این پلتفرم کلاس مجازی به عنوان یکی از ساده ترین پلتفرم ها شناخته می شود و به مدرس کمک می کند تا زمان را بهتر کنترل کند. در این نوع پلتفرم، مدرس یک ویدئوی آموزشی را با دانش آموزان خود به اشتراک گذاشته و از آن ها می خواد که هرچه در مورد این ویدئو فهمیده اند را توضیح دهند. البته دانش آموزان باید برداشت خود را به صورت یک ویدئو یا کلیپ برای مدرس بفرستند.

پلتفرم آموزش مجازی

 

 Adobe Connect: ادوبی کانکت یکی دیگر از پلتفرم های برگزاری کلاس مجازی است که طرفداران بیشماری دارد. این پلتفرم امکانات بسیار زیادی داشته که بطور مختصر تعدادی از آنها را ذکر می کنیم: داشتن وایت برد، امکان برگزاری ارزشیابی مجازی، داشتن چت روم جهت تبادل نظر، امکان به اشتراک گذاری صدا و تصویر، وجود گزینه ای به شکل دست برای کسب اجازه از مدرس گرفتن، امکان به اشتراک گذاری فایل های ورد، پی دی اف و… .

Edmodo: این پلتفرم تا حدودی شبیه Whatsapp یا Telegram است و یک شبکه ی اجتماعی محسوب می شود. در این پلتفرم میتوان گروهی تشکیل داد و همه دانش آموزان و مدرس را یکجا جمع کرد تا مدرس بتواند دانش آموزان خود را بهتر کنترل و پیگیری کند. همچنین مدرس می تواند مطالب را تهیه و به اشتراک بگذارد و از دانش آموزان خود آزمون بگیرد و آنها را ارزیابی کند. شایان ذکر است که علاوه بر ایجاد تعاملی خوب بین مدرس و دانش آموزان، این پلتفرم امکان ارتباط با والدین را نیز مهیا کرده است.

WisIQ: یکی دیگر از پلتفرم هایی که به مدرس در برگزاری کلاس مجازی کمک میکند، پلتفرم وایزاکیو است که حاوی امکانات کاربردی است، همچون داشتن ابزارهای به اشتراک گذاری صفحه مانیتور، فیلم، صدا و… است.

پلتفرم آموزش مجازی
پلتفرم آموزش مجازی

 

BigBlueButton:  این پلتفرم نیز همچون دیگر پلتفرم ها به مدرس امکان برقراری کلاس در فضای مجازی می دهد که شامل امکاناتی همچون: امکان به اشتراک گذاشتن تصویر، صدا، فایل و …، داشتن تخته مجازی، داشتن اتاق های خصوصی در هر کلاس، امتحان کردن کیفیت صدای دانش آموز در زمان ورود به کلاس جهت اطمینان از خوب بودن آن و … است.

 

 

 

پلتفرم آموزش مجازی
پلتفرم آموزش مجازی

Course Craft: یکی از پلتفرم هایی که یک کلاس مجازی بزرگ را برای تدریس مدرس مهیا کرده است کورس کرفت نام داشته که طرفداران خاص خود را دارد زیرا در کسری از دقیقه صفحه ی کلاس را بالا آورده است و باعث اتلاف وقت مدرس و دانش آموزان نمی شود. همچنین باید افزود که بیشتر آزمون های کلاس های آنلاین در این پلتفرم برگزار می شود.

پلتفرم آموزش مجازی
پلتفرم آموزش مجازی

پلتفرم های ایرانی:

پلتفرم آموزش مجازی فرادرس: فرادرس یک پلتفرم برای برگزاری کلاس های مجازی دانشگاهی است که معمولا از آن برای دروس مهندسی استفاده می کنند.

سامانه شاد یا سامانه شبکه های اجتماعی دانش آموزان: این پلتفرم جهت ارتباط و تعامل دانش آموزان با مدرسشان ایجاد شده است. بدین گونه که یک دانش آموز پس از ثبت نام و احراز هویت در سایت  Shad.medu.ir میتواند با مدرس خود در فضای مجازی ارتباط برقرار کرده و سوالات خود را برطرف کند.

پلتفرم آموزش مجازی آسمان: اگر قصد برگزاری کلاس های آنلاین، ویدئو کنفرانس، آموزش های ضمن خدمت و همچنین ایجاد مدرسه مجازی را دارید می توانید از این پلتفرم قدرتمند استفاده کنید.

تخته سفید: اگر قصد انتشار و بارگذاری ویدئو خود را در فضای مجازی دارید از پلتفرم تخته سفید استفاده کنید. البته باید توجه داشته باشید که مسئولیت انتشار هر کلیپی بر عهده ی فرد منتشر کننده است.

پلتفرم آموزش مجازی آلا: این پلتفرم همانند یک کلاس همگانی برای پایه های دهم تا کنکور است که به این شرط ایجاد شده است که هر دانش آموزی قادر به استفاده از آن کلاس ها باشد.

در اینجا تلاش کردیم با تعدادی از پلتفرم های مورد استفاده در زمینه ی آموزش مجازی شما را آشنا کنیم. در ادامه سعی داریم به معرفی دو مورد از پرطرفدارترین پلتفرم های آموزش فضای مجازی بپردازیم.

بهترین پلتفرم های برگزاری کلاس مجازی

هر پلتفرم برگزاری کلاس مجازی طرفداران خاص خود را دارد و ممکن است کارایی متفاوتی داشته باشد. به همین دلیل نمی توان همه ی پلتفرم ها را یکسان دانست و با هم مقایسه کرد ولی بصورت کلی دو مورد از معروف ترین و محبوب ترین پلتفرم های برگزاری کلاس های مجازی Adobe connect و Bigbluebutton هستند که در ادامه به بررسی بیشتر آن ها خواهیم پرداخت.

Adobe Connect:

این پلتفرم بیشتر در میان موسسات آموزشی محبوب است. دلیل محبوبیت این پلتفرم در بین موسسات، داشتن یک سیستم جامع مدیریت آموزش یا همان Learning Management System برای مدیریت کلاس هاست. در این پلتفرم، علاوه بر امکان گروه بندی راحت دانش آموزان، مدرس میتواند جلسه ی پرسش و پاسخ برگزار کند و در صورت نیاز لینکی را به اشتراک بگذارد. همچنین، امکاناتی از جمله کنترل میکروفون، دست بلند کردن و یا مدیریت دانش آموزان به مراتب پیشرفته تر از دیگر پلتفرم های برگزاری کلاس مجازی است.

البته برای استفاده از این پلتفرم باید هزینه کنید و اشتراک آن را بخرید. به صورت کلی برای کار با این پلتفرم باید دانش خوبی در حوزه ی تکنولوژی داشته باشید. شایان ذکر است که این پلتفرم امکانات بیشتری نسبت به بیگبلوباتن دارد و در نتیجه باعث بهتر شدن روند تدریس می شود.

 Bigbluebutton:

مدرسانی که بصورت آزاد کار می کنند و زیر نظر موسسه یا مدرسه ای نیستند بیشتر از این پلتفرم استفاده می کنند. این پلتفرم نیازی به مدیریت جداگانه کلاس ها یا امتحان ها نداشته، بنابراین در میان موسسات از محبوبیت کمتری برخوردار است. همچون ادوبی کانکت، باید برای راه اندازی این پلتفرم باید مبلغی را هزینه کنید. برای استفاده از این پلتفرم، نیازی به دانش بالا در حوزه ی تکنولوژی ندارید. بنابراین اگر نیاز به پلتفرمی پیچیده با ماژول های متعدد ندارید و همچنین به دنبال یک پلتفرم آموزشی کاربر پسند هستید، بیگبلوباتن می تواند گزینه ی خوبی برای شما باشد.

ویژگی های مشترک هر دو پلتفرم آموزش مجازی  Adobe Connect و Bigbluebutton :

  • داشتن یک وایت بورد
  • داشتن چت روم و امکان چت کردن
  • امکان کار گروهی
  • امکان به اشتراک گذاری صفحه دسکتاپ
  • امکان ریکورد کلاس
  • نظرسنجی عمومی
  • امکان مدیریت دانش آموز

نکته: هنگام اجاره ی پلتفرم های برگزاری کلاس مجازی، به قدرت سرورهایی که توسط شرکت ها ارائه می شوند دقت نمایید زیرا گاهی اوقات سرورها قدرت کافی را ندارند و در کیفیت کلاس مجازی تاثیر نامطلوبی می گذارند. به عنوان مثال، بهتر است برای یک کلاس بیست نفره، پلتفرمی با ظرفیت شصت نفره اجاره کنید تا کلاس شما کیفیت مطلوب را داشته باشد.

سخن پایانی

امروزه تکنولوژی با سرعت بسیار زیادی رو به جلو حرکت کرده و هر روز شاهد تغییرات جدی در زمینه ی علوم جدید و تکنولوژی های پیشرفته هستیم. در چنین فضایی برای جلوگیری از عقب افتادگی از رقبا از یک طرف و بهینه سازی هرچه بیشتر حوزه ی فعالیتمان نیاز داریم خود را با دانش روز همراه سازیم. یکی از اتفاقاتی که اخیرا بسیار رایج شده است، برگزار کردن کلاس در فضای مجازی است که در ابتدا بسیار ناچیز شمرده میشد ولی در این روزها شاهد گسترش روزافزون آن هستیم.

در اینجا سعی کردیم یه صورت مختصر انواع پلتفرم های آموزش مجازی را معرفی کرده و ظرفیت هایی که هر کدام از آن ها برای مدرس و دانش آموز ایجاد می کند برشمردیم. همچنین دو مورد از پرکاربردترین پلتفرم های آموزش مجازی را در امکان توضیح دادیم. به صورت کلی می توان گفت پلتفرم های آموزش مجازی ظرفیت خوبی را بسته به نوع آموزش موردنظر به مدرس و دانش آموز داده است.

به عنوان یک مدرس کاربلد، باید توانایی شناخت انواع پلتفرم ها و زیرساخت ها و … داشته باشید، تا قادر به انتخاب پلتفرم مناسب کلاس خود باشید. و بتوانید کلاس مجازی خود را با کیفیت بالایی برگزار کنید. در غیر اینصورت، کیفیت و کارایی کلاس شما پایین خواهد آمد و شاهد از دست دادن دانش آموزان خود خواهید بود. پس، از داشتن اطلاعات کافی درباره ی پلتفرم های برگزاری کلاس مجازی غافل نشوید که نقش شگرفی را در کیفیت کلاس شما تعیین می کنند.

به گفتگو بپیوندید